10 februari 2022

LEEFBAARHEID: WAT IS DAT VOLGENS U?

Ter afsluiting van de Algemene Ledenvergaderingen 2021 van BaarleNassauGlas, GilzeRijenGlas, GroenewoudGlas en LangStraatGlas discussieerden de aanwezige leden aan de hand van stellingen over de leefbaarheid van het buitengebied. De werkgroep Leefbaarheid van MiddenBrabantGlas wilde graag van de deelnemers aan de vergaderingen weten wat MiddenBrabantGlas zou kunnen bijdragen aan de leefbaarheid van het buitengebied.

De onderstaande stellingen werden uitgebreid besproken:

Stelling 1: Leefbaarheid is bedrijvigheid in het buitengebied
Stelling 2: Leefbaarheid is blijven wonen in een omgeving waarin je je thuis voelt
Stelling 3: Leefbaarheid is veilig wonen en werken in het buitengebied
Stelling 4: Leefbaarheid wordt bevorderd door een buurtnetwerk
Stelling 5: Leefbaarheid is (bereikbare) zorg in het buitengebied
Stelling 6: Leefbaarheid is meten en weten hoe leefbaar het buitengebied is

De uitkomsten waren divers en uiteenlopend en kunnen als volgt worden samengevat:

  • –  Digitale zorg: niet meer voor elke controle naar het ziekenhuis, maar vanuit huis via een goede internetverbinding met de arts.
  • –  Zorg op afstand wordt gezien als een goede aanvulling voor het langer thuis kunnen blijven wonen.
  • –  Zorg: Contactcontrole per dag (op afspraak), Mantelzorg
  • –  Het onderscheidend vermogen van Midden-BrabantGlas ten opzichte van andere aanbieders is het aanbieden van aanvullende diensten, zoals monitoring vanuit het ziekenhuis, etc.
  • –  Midden-BrabantGlas zal een veilige verbinding moeten garanderen bij zorg op afstand. Bijvoorbeeld via een ‘end to end’-encryptie.
  • –  De veiligheid van verbindingen is een belangrijk onderwerp en aandachtspunt.
  • –  Nieuwe toepassingen op het gebied van buurtapp’s moeten een meerwaarde bieden. Op dit moment wordt de behoefte hieraan nog niet gevoeld.
  • –  De oude buurtnetwerken bestaan nagenoeg niet meer. Dit zou op een digitale manier georganiseerd moeten worden. Een buurtapp moet meer bieden dan wat nu Whatsapp biedt. Om dit te realiseren is mogelijk een samenwerking met grotere organisaties noodzakelijk.
  • –  Meten is weten: als je weet wat er speelt, kun je daarop beslissingen nemen. Mogelijke metingen: luchtkwaliteit, geluidsoverlast, trillingen, weersomstandigheden. Het voordeel van zelf metingen verrichten is dat je eigenaar bent van de data.
  • –  Veilig wonen kan ook door middel van luchtkwaliteit meters aangesloten op onze glasvezel.
  • –  Met rookmelders, bewegingsmelders, videobewaking en “artsbewaking” kun je je beter en langer thuis voelen.
  • –  Wellicht een optie om te zorgen dat leden hun data in de cloud veiliger kunnen opslaan wat gezien kan worden als veilig werken in het buitengebied.
  • –  Met sensoren en monitoren op afstand kan het buitengebied langer leefbaar zijn voor ouderen. Idee is om Avans een opdracht te geven hoe je de leefbaarheid kan meten in het buitengebied. Voorbeelden zijn (stikstof) luchtkwaliteit meten, huizenprijzen en verkeersbewegingen
  • –  Techniek is een slecht vertrekpunt, in standhouden van het sociale netwerk m.b.v. gebruikers, ingezet door de coöperatie.
  • –  Mogelijkheid voor de inzet van “Straat techniek coaches” als ondersteuning.
  • –  Uitleg bij de omgevingswetgeving voor de buurt samen met bijv. inzet van agrariër. De werkgroep Leefbaarheid gaat deze uitkomsten analyseren en gebruiken om invulling te geven aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld een BuurtApp waar momenteel samen met Avans al aan gewerkt wordt. Tevens zijn de uitkomsten uitermate geschikt om te bespreken met de Klankbordgroep Leefbaarheid om te komen tot gerichte acties vanuit Midden-BrabantGlas om de leefbaarheid in het buitengebied te vergroten. We zijn nog op zoek naar leden die deel uit willen maken van de klankborggroep om samen met de werkgroep invulling te geven aan het vergroten van de leefbaarheid in het buitengebied.

    Wil je deelnemen aan de werkgroep, klankbordgroep of op een andere wijze je kennis en kunde inbrengen, bel gerust naar de voorzitter van de Werkgroep Leefbaarheid:
    Lammert Westra (06-22806991).
    Mailen mag ook: gilzeenrijenglas@midden-brabantglas.nl.

Actueel